arxiu pallarols de rubí escut

www.pallarols.org

arxiu@pallarols.org

arxiupallarolsrubi | biografia | fons | leadigital

Josep Pallarols i SerraJPallarols
Rubí (1915-1971) Impressor.

F
ou fundador de la tercera impremta oberta a Rubí, durant la dècada dels anys 30. Adquirí la seva experiència a l’impremta E. Garriga de Terrassa. Muntà el seu primer taller al carrer Sant Josep. Imprimí alguns exemplars del "Butlletí de la Cooperativa La Rubinenca" i de "La Lluita".

Ocupà les corresponsalies locals de "L’Estampa", "Ahora", "La Humanitat", "L’Esquitx" i "Clar i Net". També col·laborà en el setmanari rubinenc "Combat".
El 1935 escriu i edita una obra de teatre, un drama escrit en prosa en un acte "Ressorgiment tendre" a "l'Espill Teatral" de Terrassa. Pels anys 50 torna a muntar l'impremta i obre també una petita botiga amb llibres i revistes. Fotògraf afeccionat i autor de postals amb imatges i esdeveniments de Rubí, participà al Concurs que organitzà el Patronat del Museu de Rubí l'any 1958 amb el únic tema les Masies Rubinenques, en que es presentaren un total de 253 fotografies, obtenint el 2n premi (Grup 1er) i el 1er del (Grup 6è).
Imprimeix i edita la publicació "LEA" (1957-1964) en la que hi col·laboren Josep Serra i Roselló (conservador del Museu de Rubí), Josep Ferrer i Domingo (escriptor-poeta-autor teatral) amb la seva secció de "Nuestra Galería de Rubinenses y amigos de Rubí", Antoni Colomer Fortino, Manuel Núñez Pérez, Diego Zambrano Doménech, entre altres col·laboracions.
Per la Festa Major de 1961 edita el primer Pla-Guia de Rubí. Promou l'"Homenatge Popular de Rubí" a Josep Ferrer i Domingo amb motiu de complir-se el 35è aniversari de la seva vocació periodística al servei de la nostra Vila. Des de l'"Endavant", de la "Saba Nova", del periòdic "Terrassa", de "Rubricata", de "Lea" i d'"El Noticiero Universal, de Barcelona.
Durant aquest temps organitzà varies Concurs-Exposicions de dibuixos infantils que s'exposaven a la Sala d'Exposicions Municipal. Pel 1966 edita el primer Pla del Terme de Rubí amb l'Església, Castell, Ermites i Masies.

Referències:

- Agrupació d'Estudis Rubinencs "Rivo Rubeo" - El Full nº 2 - "Seixanta anys de Premsa Rubinenca" (1879-1939).
- Rubinencs del segle XX - Editor: Grup Fotogràfic "El Gra".
- "l'Abans", Rubí Recull Gràfic 1872-1965 - Editorial Efadós SL, ISBN 84-95550-12-1.
- "Rubricata" nº 322-323 i 478, "Semanario de la Red Provincial de Prensa de F.E.T. y de las J.O.N.-S.
- "Lea" nº 47, "Publicació de la Llibreria Pallarols".

És prohibeix la reproducció i difusió d'imatges sensa el consentiment exprés d'arxiu@pallarols.org